25 Eylül 2012 Salı

Macur Sarması


Merhaba, buarada bir şeyler paylaşmayalı epey olmuş. Şimdi sizlerle bizim oralardan bir tat paylaşacağım. Atalarım Selanik'in Drama ilçesi Pravişte kazası Samakol köyü'nden göçen mubadillerdir. Konuşma dili ile "macur" diye adlandırırlar bizi. Bu sarmanın adı da "Macur sarması"dır. Diğer sarmalardan ne farkı var diye sorabilirsiniz.
Macur sarması uzun ince olur, kalem gibi... Kenarları da toparlanmaz ancak tam da gevşek bırakılmaz.
Yapraklar kaynar suda biraz soldurulur. İçi için soğanlar yağda biraz öldürülür. Salçası konur ya da domateslerin kabuğu soyulup doğranır. Domatesler iyice eriyince içine pirinçler ve baharatı atılır, iç hafifçe kavrulur. Ateşten alırnır. Yaprak avuç içine iyice açılır içerisine biraz iç konur ve ince uzun yatay olarak yayılır. Kenarlarından bir defa katlanır ve sarılmaya başlanır. Bu sarmanın özelliği kulaklı olmasıdır. Tüm yapraklar böylece sarılır. tencerenin içine biraz zeytinyağı gökülr ve suyu eklenir. Ben sarmalar hizasına kadar su koyuyorum. Üzerine bir tabak koyarsanız sarmalarınız yukarıya doğru yüzmez. Önce kaynayana kadar yüksek ateşte sonra da kısık ateşte içini çekmesi beklenir. Soğuyunca benim önerim yoğurtla servis edilir. Afiyet olsun...

Pin It

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder