7 Şubat 2014 Cuma

Sultan Papağanlarım

Kikirik
Herkesin evinde bir evcil hayvanı vardır, yani umuyorum öyledir. Çünkü benim neredeyse 12 yaşımdan beri evimde hep bir kuş oldu. Onlara alışınca onlarsız yapamaz oluyorsunuz. Evde bir ses bir nefes oluyor size.
Eşimin hobisinden dolayı akvarcumculukla da uğraşmıştık Kars'ta. Onun da kendine göre çok zevkli yanları var ancak balıkların sesleri yok işte. Kırklareli'ndeki evimize taşındığımızda da evime bir kuş almak istiyordum. Ama malum taşınma zor iş ve yeni evin hiç eksiği bitmiyordu. Derken Ramazan Tatili için İstanbul'a gittik. Orada hobicilerin mekanı Eminönü'ne uğramamak olmaz dedik. Çiçek pazarını gezerken petshoplara da bakıyorduk. Eşim hep sultan papağanı beslemek istemişti ama ben zor olur diye onu caydırıyordum. Petshop'taki satıcı bizi hevesli bulmuş olacak ki darbeyi kuşu elimize tutuşturarak vurdu. Duygusal bağ kurunca bırakması zor oluyor tabi. Kuşu aldık, adını Kikirik koyduk, İstanbul'dan Kırklareli'ne getirdik. Çok uysal güzel bir kuştu ancak bir sabah kafesinde ölü buldum onu. Nasıl üzüldüm anlatamam, cidden yıkım oldu benim için. İlk sultan papağanımdı ve çok evcil bir kuştu. Bu hayal kırıklığı nedeniyle Eminönü satıcılarını hiç affetmeyeceğim sanırım.
Paşa

Eylül gibi Kırklareli'ndeki tüm petshopları, ki 3 tanecik, gezdik. Kadın eli değmiş bir petshop buldum neyse ki ve orada Paşa'yı buldum. Adı üzerinde Paşa'yı erkek bir sultan papağanı diye almıştık. Hatta iki hafta sonra yanına da sarışın bir hanım aldık sanıyorduk. Ta ki bir ay sonrasına kadar... Papağanlarım eş oldular olmasına da bu işte bir terslik vardı. Çünkü bizim Paşa bildiğin dişi, Limon adını verdiğimiz dişi sandığımız kuş da erkek çıktı. :) Petshop çalışanları genelde sadece hayvanları satmak için aldıklarından ve nadiren hobici ya da üretici kökenli olduklarından bu tip yanlışları çokça yapmaktalar. Bir sultan papağanının cinsiyetini anlamak için pek çok yöntem var aslında, üretim yapanlar da bunu anlıyorlar. Yanaklarından anlayanlar için yöntem dişilerin dağınık ve mat turuncu olan yanağı erkeklerde daha muntazam ve parlak bir turuncu. Vücut tipi özellikle de omuzlardan anlayanlar için dişilerin omuzları daha geniş ve vücutları daha tombul erkeklerinse omuzları daha dar ve vücutları daha ince yapılı. Bunu kuyruk ve kanat altı tüylerinden anlayanlar da bulunmakta ama ben onu çözemedim. Herkesin hem fikir olduğu en belirgin ve kesin ayrım seslerden anlaşılmakta. Erkekler melodik ve yüksek bir sese sahipken dişiler daha sessizler. Emin olun dişisine kur ötüşü yapan bir bir erkek sultan papağanıyla aynı odada bulunmak kulak sağlığınız açısından pek hoş olmuyor. Gülün de dikeni var deyip katlanıyoruz. :) 
Paşa ve Limon
Ne yerler ne içerler, temizlikleri nasıl olura gelecek olursak... Nasıl muhabbet kuşu yemi ya da kanarya yemi oluyorsa sultan papağanları için de kokatiyel/paraket yemlerinden alıyorsunuz. Ne çok küçük tohumlar ne de büyük çekirdekler, ikisinin ortası karışımlar oluyor bu yemlerde. Çok çekirdek yemeleri de kafeste beslenen ve doğal ortamlardaki gibi uçmayan bu kuşlarda obeziteye sebep oluyor. Bu nedenle kuşunuzun belirli aralıklarla kafes dışında gezmesine de müsade etmelisiniz. Ancak bu tür acayip kemirici oluyor. Kablo, duvar, bitkiler ne bulursa... O nedenle bir oyun istasyonu yapmanızı öneriyorum. Eğer eliniz yatkınsa siz yapın eğlenceli oluyor. Kafesin boyutları da 50x50x50'den az olmasın ve asla yuvarlak kafes kullanmayın. Haftalık temizliğinini aksatmayın. Kafesinin dibinde kemirgen talaşı koyarsanız hem koku az olur hem de dezenekte açısından faydası olur. Sultan papağanları kepekli deriye sahip kuşlar. Kafesine banyoluk koyarsanız kepeğe bi nebze faydası olur. Banyo suyunun içine de bir kaç damla elma sirkesi koyarsanız türleri pek parlak olur. Yemlerine azıcık yulaf koyarsanız tüylerine de faydalı olur. 
Kafesimiz ve oyun istasyonumuz

Çok yazdım yoruldum. Son olarak tüm bu yazdıklarımı özetler nitelikte papaganlar.com'dan her kelimesine katıldığım bir yazıyı burada alıntılamak istiyorum. 
Birinde gördünüz, bir yerden duydunuz, ibiklerine aşık oldunuz ve sultan papağanı almaya karar verdiniz. Peki ama sultan papağanı bir evcil olarak size neler vaat eder? Acaba sizin için uygun bir tür mü? Ne kadar yaşarlar? Evcilleştirmek için ne kadar zaman harcamalı? Nasıl öterler? Bu kadar kuş türü içerisinden neden sultan papağanını seçeyim? 

Sultan papağanları muhabbet kuşlarının yaklaşık iki katı kadar büyüklüktedir. 10-15 yıl kadar yaşarlar. Ufak bir tür olmalarına rağmen kepekleri ve tüy dökümleri hatırı sayılır derecededir. Aldıktan sonra "Ben daha önce muhabbet kuşu beslemiştim ama bunun kepeği daha fazlaymış " demeniz muhtemel. Kepek ve tüy dökümü sizin için problem olacaksa sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 

Sultan papağanlarının konuşma yetenekleri sınırlıdır ve sadece erkekleri konuşur. Dişilerin ses tonları konuşmak için yeterli değildir ve sadece "curk curk" şeklinde ötüşler sergilerler. Erkek sultanlar; ıslıklar, kapı zilleri, telefon melodileri gibi sesleri taklit edebildikleri gibi; basit birkaç kelimeyi taklit ettiklerini de görebilirsiniz. Onlardan üstün konuşma kabiliyeti, net kelimeler, kusursuz taklitler bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Henüz konuşmayan erkek sultanların ise kur ötüşleri değişik melodilerde olabilmektedir. Gün boyu ötebilir.Özellikle neşeli oldukları zaman ve kızgınlık dönemlerinde neşeli melodilerini sürekli duyarsınız. Eğer gürültüden hoşlanmayan, ötüşlerden rahatsız olabilecek biriyseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Bu papağanların eğitiminin her yaşta olabilmesi bir avantajdır. Bazı türler gibi "yavruyken almalısın yoksa alışmaz" anlayışı sultanlar için uygun değildir. Uygun yaklaşımları izlerseniz ,sultanınızın geçmiş yaşantılarına ve karakterine de bağlı olarak, rahatlıkla evcilleştirebilirsiniz. Takdir edersiniz ki önceki ailesinde eziyet görmüş yabani bir sultanın güvenini kazanmak zor olacağından evcilleştirme süresi de uzayacaktır. Ya da sultanınız şüpheci, inatçı bir karaktere de sahip olabilir. Bu gibi zorlayıcı durumlarda yılmadan devam ederseniz karşılığını mutlaka alacaksınız.Evcilleştirmede sabır ve sakinlik çok çok önemlidir. Sabırsız ve sinirli bir yapınız var ise sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Sultan papağanı aldıktan birkaç ay sonra evinizde bazı değişiklikler fark edeceksiniz: kemirilmiş kablolar, kemirilmiş ahşap eşyalar, kemirilmiş duvarlar. Evinizin çeşitli yerlerine fare uğramış izlenimi vermek istemiyorsanız bu kuşların KEMİRME ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Bunun için uygun boyutlarda bir oyun alanı hazırlayabilirsiniz. Emin olun üzerinden inmeyecektir. Sabah oyun alanına bırakıp akşam geldiğinizde çocuğunuzu alabilirsiniz Onu kafes içine hapsedecekseniz sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Sultanlar bir kişiye bağlı kalan canlılar değillerdir. Sizin elinize alışkın ise başkasının eline de çıkacaktır. Hatta ayrılmak mecburiyetinde kalırsanız, aradan birkaç gün geçtiğinde, yeni sahibiyle en az sizinle olduğu kadar sıkı fıkı olduğunu göreceksiniz. Lütfen kıskanmayın Ondan bir köpek gibi sahibini tanımasını ve ona bağlı kalmasını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Sultanlar oyuncu canlılardır. Ancak onların oyunları daha çok KEMİRMEK, TIRMANMAK üzerinedir. Yine de belli başlı numaralar öğretilebilir, basit itaat eğitimi verilebilir. Onlardan bir jako gibi zeka oyunlarında sizi şaşırtmasını, bir lorikeet gibi yerlerde yuvarlanıp koşturmalarını bekliyorsanız sultan papağanı almak için bir kez daha düşünün. 
Özellikle karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlardan bahsedildi ki ileride "bunu bilmiyordum, bilsem almazdım, tahmin etmemiştim, artık bakamayacağım" gibi üzücü cümleler kurmayasınız. Eğer bir sultan almaya kesin olarak karar vermişseniz onu öncelikle sevginizle besleyin. İlginizin, tatlı sözlerinizin karşılığını; yanınıza sevimli sevimli sokulup kaşımanız için kafasını eğdiğinde, sırf siz severek yiyorsunuz diye daha önce tatmadığı bir meyveyisebzeyi tattığında, sabah uyandığınızda onu yastığınızın üzerinde sizinle beraber uyuyor bulduğunuzda, sesinizi duyduğunda kafesinde size ulaşmak için çırpındığında fazlasıyla alacaksınız.

Pin It

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder