Malum içerisinde bulunduğumuz ay aşure ayı. Adettendir dedim evimin bereketini bollaştırmak için ben de aşure yapmaya karar verdim. Bir çok yemek blogunu araştırdım, anneme sordum ve kendime bir tarif derledim.Umarım size de faydası olur. Şimdiden afiyet olsun...
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday,
20 su bardağı su,
1 su bardağı nohut,
1 su bardağı kuru fasulye,
1/3 su bardağı kuru üzüm,
1/3 su bardağı kuş üzümü,
3,5 su bardağı toz şeker,
1/3 su bardağı doğranmış incir,
1/3 su bardağı kayısı,
1/2 portakalın doğranmış kabuğu
10 adet kadar karanfil
2 adet çubuk tarçın
1 çimdik tuz
Süslenmesi için; ceviz, badem, fındık, fıstık, susam ve nar.
Yapılışı:
Mutlaka bir gece önceden yıkadığımız buğday, nohut, fasulyeyi ayrı ayrı
kaplarda ıslatın. Ben içindeki meyveler daha diri olsun diye üzümü, kayısıyı ve
inciri geceden ıslatmayıp son anda karışıma ilave ediyorum, siz isterseniz
onları da geceden ıslayabilirsiniz.
Ertesi gün; geceden ıslatılmış ve şişmiş olan aşurelik buğdaya 20 bardak suyu
ilave edip düdüklüde 20 dk. pişirin. Ayrı tencerelerde nohut ve fasulyeyi de
haşlayın. Düdüklüdeki buğday iyice koyulaşmışsa haşlanmış demektir. Buğdayın
içine haşlanmış ve süzülmüş nohutla beraber fasulyeyi içine ilave edin. Bazı
tariflerde tarçın ve karanfili direkt aşureye ekleniyor. Ancak ben onları iki
ayrı cezvede 5-7 dk. kadar kaynatarak sularını aşureye ekliyorum. Küçük, küçük
küpler halinde kestiğiniz 1 adet portakal kabuğunu içine atın. Son olarak; kuru
üzümü, yine küçük küçük doğranmış incir ve kayısıları da ilave ettikten sonra
en son olarak şekerini ilave edin. Şekeri en sona bırakmamızın nedeni buğdayın
sertleşmesini engellemektir. Şeker ilave edilen aşureyi sürekli karıştırın ki
dibi tutmasın. Adet üzerine aşureye 1 çimdik tuz da eklenmelidir. Aşurenin
tadına bakarak şekerini ve ne kıvama gelip gelmediğini anlayabilirsiniz. Şekeri
az ise şeker, kıvamı koyu gelirse de sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
Aşureniz olduktan sonra kaselere koyup soğutun. Ben her
kaseme 2 kepçe koydum ve 20 kase aşure etti. Üzerini de kavurduğum susam, ceviz,
badem, fındık, fıstık ve nar ile süsledim. Siz de arzuya göre başka tarz
süsleme ve malzeme kullanabilirsiniz.
Allah kabul etsin…
Pin It
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder