1 Ocak 2013 Salı

Yılbaşı Menüm


Bir yeni yılı daha karşıladık. Bir sene daha yaşlandık ama yeni umutlara adadık yaşanmamış yeni yıllarımızı... Herkese bu vesileyle iyi yıllar diliyorum ve eşimle baş başa geçirdiğim bu yeni yılın menüsünü sizinle paylaşıyorum. Sofra kurmadım, tabaklarımı açık büfe gibi masaya yerleştirdim . Evet, iki kişi için biraz abarttım, ama merak etmeyin israf etmedim. Kalanları eşim iş yerine götürdü :)  







Kıymalı Pide

Hamuru için:

1 su bardağı yoğurt
½  su bardağı süt
½  su bardağı ılık su
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için:

250 gr kıyma
4-5 adet yemeklik doğranmış kurusoğan
2-3 adet küçük doğranmş domates
3-4 adet ince kıyılmış sivri biber
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Hazırlanışı:

Derin bir kabın içine unu koyarak ortasını çukur yapın. İçine mayayı dökün ve üzerine ılık su ve sütü ekleyin. Yavaşça elinizle karıştırın sırayla yağı, yumurtayı, şeker ve tuzu ekleyip hamurlaştırın. Hamur iyice toparlanana ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurunuzu sıcak bir yerde havluyla sararak 1 saat kadar bekletin. Hamurunuz bu sürede 2 katı kadar artmışsa mayalanmıştır.
Hamuru mayalanmaya bırakınca iç harcını hazırlayın. Harcı çiğ koyanlar da var ancak ben yine de biraz kavuruyorum. Tavanızı hafif yağlayın ve ocakta yağınızı biraz kızdırın. Daha sonra yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar biraz ölsün. :) Sırasıyla biber, domates ve baharatları ekleyin. Harç iyice karıştıktan sonra, soğuması için altını kapatın.
Hamurun kabarması tamamlandıktan sonra istediğimiz büyüklükte kopartın. İster elimizle poğaça gibi açarak küçük pideler yapın isterseniz merdane yardımıyla açarak büyük pideler de yapabilirsiniz. Hamurun uçlarını birbirine bitiştirip kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 170 derece fırında pişirin. Fırından çıkarınca kurumalarını engellemek için üzerine bir bez örtmeyi unutmayın…


Patates Topları

Malzemeler:
Patates
2 tane havuç
Yeşillik (Ben maydanoz kullandım evinizdeki herhangi bir yeşilliği kullanabilirsiniz.)
Zeytinyağı
Limon suyu 

Tuz ve isteğe göre baharat

Hazırlanışı:

Patatesleri haşlanıp ezin. İçine bir limon sıkıp, 2-3 kaşık kadar zeytinyağı ekleyin. Tuz ve baharatı ekleyin. Patatesleri ikiye bölün. Havuçları soyup rondodan geçirin ve ayrılmış patateslerin bir kısmına ekleyin. Rengi homojen olana kadar yoğurun ve küçük toplar yapın. Kıyılmış yeşillikleri de kalan patatese ilave edin ve yine küçük toplar yapın. Şık patates toplarınız servise hazır. 

Tahinli Milföy

Malzemeler:

Milföy hamuru
Tahin
Toz şeker

Hazırlanışı:

Tahininizin içine toz şekeri ilave edin. Tahin ve şeker karışımının miktarını hamurunuzun sayısını göz önünde bulundurup hazırlamayı unutmayın. Milföy hamurlarınız dikdörtgense kare şeklinde ikiye bölün. Çam ağacı yapar gibi hamurunuzun her iki kenarından verev çizgiler atın ortasına tahin-şeker karışımını sürün ve attığınız çizikleri saç örgüsüne benzer bir şekilde kıvırın. En sonunda üzerine de tahin karışımından sürüp yağlı kağıt serili tepsinize dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. 

Mantar Kurabiye

Malzemeler:

½  paket oda sıcaklığında margarin
125 gram tereyağı (Yaklaşık 2,5 yemek kaşığı)
4 yemek kaşığı pudra şeker
½ su bardağı süt
Aldığı kadar Un
Kakao

Yapılışı:

Kakao ve un hariç tüm malzemeleri elle ezerek ve yoğurarak iyice karıştırın. Daha sonra kulak memesi kıvamında olacak şekilde azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurdan parçalar kopartın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Tepsiye dizdiğiniz hamur toplarının üstünden kakaoya buladığınız plastik şişe kapaklarını hafifçe bastırın. Mantar şeklini verdiğimiz kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 170 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirin. Fırından çıkınca hemen servis etmeyin içinin çekmesini beklemelisiniz aksi halde yerken içi hamur gibi hissedilecektir.

Ağaç Süslemeli Yılbaşı Pastası


Pandispanyası için:
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 silme su bardağı un
1 silme çay bardağı buğday nişastası
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Süslemesi için:
2 paket kremşanti
Toz Antepfıstığı
Kakao
Damla çikolata
Nar taneleri
İsteğe bağlı meyve (Ben yumuşak olduğu için muz kullandım.)

Yapılışı:
Yumurta ve şekeri önce düşük devirde sonra yüksek devirde 5 dakika kadar devamlı çırpın.
Nişasta, un vanilya ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Bu, toz malzemelerin hava almasını sağlar ve pandispanyayı daha iyi kabartır. Toz karışımı çırptığınız yumurta ve şekere ilave edin. 1 dakika daha mikserle çırpın. Diğer yanda tepsinin dibine tepsi ölçüsüne göre yağlı kağıt kesip koyun. Pandispanya hamurunu yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dökün. Birkaç kez tepsiyi hafifçe sallayın ki hamurda hava kabarcığı kalmasın. Tepsiyi soğuk fırına sürüp 200 dereceye ayarlayın. Pandispanya kenarlardan yükselmeye başlayınca fırının ısısını 150 dereceye düşürün. Yaklaşık 30 dakika da pandispanya pişecektir. Yinede çıkarmadan bir kürdan batırıp içini kontrol ederseniz yararınıza olur. Fırından çıkardığınız tepsiyi kuru bir bez üzerine ters çevirin. Yağlı kağıt serdiğiniz için sizi hiç zorlamadan tepsiden ayrılacak pandispanyanızı soğuması için bekletin. Soğumasını beklemezseniz güzel kesilmez mutlaka içini çekmesi gerekli. Pandispanyamız soğurken kremşantiyi tarifindeki gibi hazırlayın. Yağlı kağıdınızdan pandispanyanızın boyutunda bir parça kesin ve 2’ye katlayın. Katladığınız yerden makasla şekildeki gibi kesin. Soğuyan pandispanyayı 2’ye bölün. Alt katının kremasını sürün ve ara malzemesini ekleyin. Ben damla çikolata ve muz koydum. Siz değişik alternatifler deneyebilirsiniz. Malzemenin de üzerine biraz krema sürüp üst katı da kapatın. Düzgün bir şekilde kremasını sürün. Yarım saat kremanın oturması için buzdolabında bekletin. Daha sonra kesip hazırladığımız yağlı kağıdı pastanın üzerine serin. Yeşil olacak kısımlara dövülmüş Antep fıstığı, kahverengi olacak kısımlara ise kakao serpin. Damla çikolataları ve narları da yerleştirdikten sonra pastamız hazır. 

Afiyet olsun

Pin It

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder