Bir yeni yılı daha karşıladık. Bir sene daha yaşlandık ama yeni umutlara adadık yaşanmamış yeni yıllarımızı... Herkese bu vesileyle iyi yıllar diliyorum ve eşimle baş başa geçirdiğim bu yeni yılın menüsünü sizinle paylaşıyorum. Sofra kurmadım, tabaklarımı açık büfe gibi masaya yerleştirdim . Evet, iki kişi için biraz abarttım, ama merak etmeyin israf etmedim. Kalanları eşim iş yerine götürdü :)
Kıymalı Pide
Hamuru için:
1 su bardağı yoğurt
½ su bardağı
süt
½ su bardağı
ılık su
1 adet yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gr kıyma
4-5 adet yemeklik doğranmış kurusoğan
2-3 adet küçük doğranmş domates
3-4 adet ince kıyılmış sivri biber
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içine unu koyarak ortasını çukur
yapın. İçine mayayı dökün ve üzerine ılık su ve sütü ekleyin. Yavaşça elinizle
karıştırın sırayla yağı, yumurtayı, şeker ve tuzu ekleyip hamurlaştırın. Hamur
iyice toparlanana ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamurunuzu sıcak
bir yerde havluyla sararak 1 saat kadar bekletin. Hamurunuz bu sürede 2 katı
kadar artmışsa mayalanmıştır.
Hamuru mayalanmaya bırakınca iç harcını hazırlayın.
Harcı çiğ koyanlar da var ancak ben yine de biraz kavuruyorum. Tavanızı hafif
yağlayın ve ocakta yağınızı biraz kızdırın. Daha sonra yemeklik doğradığınız
soğanları ekleyin. Soğanlar biraz ölsün. :) Sırasıyla
biber, domates ve baharatları ekleyin. Harç iyice karıştıktan sonra, soğuması
için altını kapatın.
Hamurun kabarması tamamlandıktan sonra istediğimiz
büyüklükte kopartın. İster elimizle poğaça gibi açarak küçük pideler yapın
isterseniz merdane yardımıyla açarak büyük pideler de yapabilirsiniz. Hamurun uçlarını
birbirine bitiştirip kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 170 derece
fırında pişirin. Fırından çıkarınca kurumalarını engellemek için üzerine bir
bez örtmeyi unutmayın…
Patates Topları
Malzemeler:
Patates2 tane havuç
Yeşillik (Ben maydanoz kullandım evinizdeki herhangi bir yeşilliği kullanabilirsiniz.)
Zeytinyağı
Limon suyu
Tuz ve isteğe göre baharat
Hazırlanışı:
Patatesleri haşlanıp ezin. İçine bir
limon sıkıp, 2-3 kaşık kadar zeytinyağı ekleyin. Tuz ve baharatı ekleyin.
Patatesleri ikiye bölün. Havuçları soyup rondodan geçirin ve ayrılmış patateslerin
bir kısmına ekleyin. Rengi homojen olana kadar yoğurun ve küçük toplar yapın. Kıyılmış
yeşillikleri de kalan patatese ilave edin ve yine küçük toplar yapın. Şık
patates toplarınız servise hazır.
Tahinli Milföy
Malzemeler:
Milföy hamuru
Tahin
Toz şeker
Hazırlanışı:
Tahininizin içine toz şekeri ilave edin. Tahin ve
şeker karışımının miktarını hamurunuzun sayısını göz önünde bulundurup hazırlamayı
unutmayın. Milföy hamurlarınız dikdörtgense kare şeklinde ikiye bölün. Çam
ağacı yapar gibi hamurunuzun her iki kenarından verev çizgiler atın ortasına
tahin-şeker karışımını sürün ve attığınız çizikleri saç örgüsüne benzer bir
şekilde kıvırın. En sonunda üzerine de tahin karışımından sürüp yağlı kağıt
serili tepsinize dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Mantar Kurabiye
Malzemeler:
½ paket oda sıcaklığında
margarin
125 gram tereyağı (Yaklaşık 2,5 yemek kaşığı)
4 yemek kaşığı pudra şeker
½ su bardağı süt
Aldığı kadar Un
Kakao
Yapılışı:
Kakao ve un hariç tüm malzemeleri elle ezerek ve
yoğurarak iyice karıştırın. Daha sonra kulak memesi kıvamında olacak şekilde
azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurdan parçalar kopartın ve avucunuzun
içinde yuvarlayın. Tepsiye dizdiğiniz hamur toplarının üstünden kakaoya
buladığınız plastik şişe kapaklarını hafifçe bastırın. Mantar şeklini
verdiğimiz kurabiyelerimizi önceden ısıtılmış 170 derece fırında beyaz kalacak
şekilde pişirin. Fırından çıkınca hemen servis etmeyin içinin çekmesini
beklemelisiniz aksi halde yerken içi hamur gibi hissedilecektir.
Ağaç Süslemeli Yılbaşı Pastası
4 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 silme su bardağı un
1 silme çay bardağı buğday nişastası
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı şeker
1 silme su bardağı un
1 silme çay bardağı buğday nişastası
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Süslemesi için:
2 paket kremşanti
Toz Antepfıstığı
Kakao
Damla çikolata
Nar taneleri
İsteğe bağlı meyve (Ben yumuşak olduğu
için muz kullandım.)
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri önce düşük devirde
sonra yüksek devirde 5 dakika kadar devamlı çırpın.
Nişasta, un vanilya ve kabartma tozunu
bir kaba eleyin. Bu, toz malzemelerin hava almasını sağlar ve pandispanyayı
daha iyi kabartır. Toz karışımı çırptığınız yumurta ve şekere ilave edin. 1
dakika daha mikserle çırpın. Diğer yanda tepsinin dibine tepsi ölçüsüne göre yağlı
kağıt kesip koyun. Pandispanya hamurunu yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dökün.
Birkaç kez tepsiyi hafifçe sallayın ki hamurda hava kabarcığı kalmasın. Tepsiyi
soğuk fırına sürüp 200 dereceye ayarlayın. Pandispanya kenarlardan yükselmeye
başlayınca fırının ısısını 150 dereceye düşürün. Yaklaşık 30 dakika da
pandispanya pişecektir. Yinede çıkarmadan bir kürdan batırıp içini kontrol
ederseniz yararınıza olur. Fırından çıkardığınız tepsiyi kuru bir bez üzerine
ters çevirin. Yağlı kağıt serdiğiniz için sizi hiç zorlamadan tepsiden
ayrılacak pandispanyanızı soğuması için bekletin. Soğumasını beklemezseniz
güzel kesilmez mutlaka içini çekmesi gerekli. Pandispanyamız soğurken kremşantiyi tarifindeki gibi hazırlayın. Yağlı kağıdınızdan pandispanyanızın boyutunda bir parça kesin ve 2’ye katlayın. Katladığınız yerden makasla şekildeki gibi kesin. Soğuyan pandispanyayı 2’ye bölün. Alt katının kremasını sürün ve ara malzemesini ekleyin. Ben damla çikolata ve muz koydum. Siz değişik alternatifler deneyebilirsiniz. Malzemenin de üzerine biraz krema sürüp üst katı da kapatın. Düzgün bir şekilde kremasını sürün. Yarım saat kremanın oturması için buzdolabında bekletin. Daha sonra kesip hazırladığımız yağlı kağıdı pastanın üzerine serin. Yeşil olacak kısımlara dövülmüş Antep fıstığı, kahverengi olacak kısımlara ise kakao serpin. Damla çikolataları ve narları da yerleştirdikten sonra pastamız hazır.
Afiyet olsun…
Afiyet olsun…
Pin It
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder